ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Διαδικτυακή Ημερίδα

«Διδακτικές προσεγγίσεις Τόπων Μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από την Τέχνη»

Ο Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε./AHEG) σε συνεργασία με τις  ΔΔΕ Α΄, Γ΄ Αθήνας  και Δυτ. Αττικής διά των υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων  και το 1ο ΠΕΚΕΣ Αττικής διοργανώνουν την Πέμπτη, 13/05/2021 και ώρα 17.30 – 19:30 διαδικτυακή ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Διδακτικές προσεγγίσεις τόπων μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από την τέχνη»

Αφορμή για την εν λόγω διοργάνωση αποτελεί η Ημέρα Μνήμης της Νίκης των λαών  κατά του Ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  8/9 Μαΐου 1945, με την επέτειο της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας στις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι εισηγήσεις θα έχουν ως στόχο την  παρουσίαση προτάσεων για την  αξιοποίηση των τόπων μνήμης και του δύσκολου ιστορικού παρελθόντος μέσα από την Τέχνη στη σχολική και διδακτική πράξη, ιδιαιτέρως στη διδασκαλία της Ιστορίας,  αλλά και στην υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων και δράσεων, καθώς και επιμορφωτικών επισκέψεων  με φυσική ή διαδικτυακή μορφή σε ιστορικούς τόπους, τόπους μνήμης και μνημεία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Υπερσύνδεσμος:webex

Πρόγραμμα

Συντονιστές της ημερίδας είναι οι: Ιωάννα Δεκατρή (κλ. ΠΕ02, υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄ΔΔΕ Αθήνας- Αντιπρόεδρος Ο.Ι.Ε.Ε., Παναγιώτης Γατσωτής (ΣΕΕ κλ. ΠΕ02, 1ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, ιδρυτικό μέλος Ο.Ι.Ε.Ε.)

5:30-5:40: Έναρξη – Χαιρετισμοί

5:40- 6:10:Δρ Ευγενία Αλεξάκη, Ιστορικός τέχνης, Διδ/σα ΕΑΠ & Άρτεμις Αλκαλάη, Εικαστικός.   

 Τίτλος εισήγησης: «Το εικαστικό-ερευνητικό πρότζεκτ της Άρτεμης Αλκαλάη “Έλληνες Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος” σε ψηφιακό περιβάλλον: ένα δημόσιο (αντι)μνημείο ζωής».

6:10 – 6:30: Δρ Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Ιστορικός- Μουσειολόγος, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Selma Stern Zentrum στο Βερολίνο.  

Τίτλος εισήγησης: «Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου στη δημόσια ιστορία και μνήμη».

6:30-  6:50:Δρ Έλλη Λεμονίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο   Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.  

Τίτλος  εισήγησης: «Ανιχνεύοντας τόπους μνήμης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τον Κινηματογράφο»

6:50- 7:30 Ερωτήσεις -Συζήτηση  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s