ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Απογεύματα με την Ιστορία, Απρίλιος-Μάιος 2021

Ο Όμιλος για την Ιστορική εκπαίδευση, συνεχίζοντας τη δράση Απογεύματα με την Ιστορία, διοργάνωσε τέσσερις συζητήσεις -συναντήσεις σε διαδικτυακό χώρο. Αναλυτικά:

Τη Δευτέρα 12 Απριλίου, συζήτησαν για το βιβλίο της Χριστίνας Κουλούρη, Φουστανέλες και Χλαμύδες: Ιστορική Μνήμη και Εθνική Ταυτότητα 1821-1930 , η συγγραφέας και ο Μανόλης Περάκης. Η Χριστίνα Κουλούρη είναι καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου,  και ο Μανόλης Περάκης είναι ιστορικός, Ε.Α.Π., Μ.Π.Σ. Δημόσια Ιστορία.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου εισηγητής ο Παναγιώτης Στάθης, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης ,Η ιστοριογραφία του 1821 σήμερα.

Την Τετάρτη 19 Μάϊου εισηγητής ο Νίκος Σιγάλας ιστορικός, ερευνητής στο Κέντρο Τουρκικών, Βαλκανικών και Κεντροασιατικών Σπουδών (CETOBAK) του C.N.R.S.,Το Ποντιακό Ζήτημα σήμερα: Ιστορία, Ιστοριογραφία και το αίτημα για δικαιοσύνη.

Την Τρίτη 25 Μάϊου οι Μανώλης Πατηνιώτης, καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ, Πέτρος Πετρίδης, Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και Ηλίας Στουραΐτης, Δρ Ιστορίας, Ιόνιο Παν/μιο παρουσίασαν την έρευνά τους για το πώς αντιλαμβάνονται μαθητές και μαθήτριες 13 έως 16 ετών στην Ελλάδα τον ιστορικό χρόνο μέσω της έκθεσης τους σε υπηρεσίες και τεχνολογικές δυνατότητες του Παγκόσμιου Ιστού και πώς επηρεάζεται η ιστορική εκπαίδευση από την αξιοποίηση των νέων μέσων. Τίτλος της παρουσίασης: “Διαχρονίες: μελέτη της αντίληψης της χρονικότητας σε ψηφιακά περιβάλλοντα”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s